Actueel

IN DE MAAK

Meesteropleiding Coupeur & De Bijenkorf 2021

Van 9 maart tot en met 6 juni 2021 presenteerde Room_On_The_Roof een mode expositie IN DE MAAK in de etalages van de Bijenkorf.

Met deze expositie wil de Bijenkorf aandacht besteden aan het creatieve- en maakproces van mode. En verwijst daarmee direct naar het belang van ambachtelijk vakmanschap bij kleding maken; de rol die de maker speelt in het verwezenlijken van mode. Een toenemende waardering van het modeproduct geladen door een toenemend (terugkerend) besef en inzicht in het ambachtelijke maakproces.

Meesteropleiding Coupeur is betrokken geweest bij de opzet van het historische deel van deze expositie. Inge Raadgever, docent Kostuumgeschiedenis, heeft onderzocht welke mode items in de historie van de Bijenkorf representatieve iconen zijn voor de geschiedenis van het mode-aanbod van de Bijenkorf.

Van uiteindelijk 20 looks hebben we, voornamelijk de tweedejaars leerlingen van de opleiding aangevuld met alumni, deeltijd- en eerstejaars leerlingen, gewerkt aan het realiseren (maken) van expositie toiles. In totaal 54 kledingstukken.

Onder leiding van leermeester Anna Bolk, en de docenten Marjon Leek en Lisa Kaimer, zijn aan de hand van historische patronen de looks vertaald naar de maten van de mannequins en zijn alle looks met steeds andere relevante textielkwaliteiten (in wit) ontwikkeld.

Naast de expositie toiles hebben leerlingen van de Dutch Shoe Academy in Utrecht schoenen in toile concept ontwikkeld en gemaakt. Die zijn heel gaaf om te zien. Ook.

Met vier vormgegeven etalages laat de Bijenkorf de modehistorie zien; van 1896 tot en met het jaar 2000. De thematieken van de etalages zijn De Beginjaren, Roerige tijden, Vrijheid Blijheid en Subculturen. Van S-lijn, Oriëntalisme, Het Schort, Zelfmaakmode tijdens WOII, via Dior’s New Look, de Babydoll, Courrèges tot Eighties Powersuit, Miami Vice en Gabber, om maar enkele stijlen te noemen.

Flora van Eggeraat, oudstudent van ons, heeft een replica gemaakt van de welbekende Rijksmuseum japon (Manteau) met sleep – die met de twee meter extreem brede rok - ooit door Helena Stichter in 1759 op haar trouwdag gedragen. Deze wordt apart gepresenteerd.

Het belang van het atelier wordt in de expositie onderstreept met een symbolische Behind the Seams etalage.

Een visie op hedendaagse ontwikkelingen in het modemaak- en designproces wordt verteld aan de hand van werk van diverse kunstenaars en modevormgevers. Onder andere Tess van Zalinge, Studio_PMS, Camiel Fortgens, Romy Yedidia, Margherita Soldati en TextileLabAmsterdam nemen daar aan deel.