Actueel

IN DE MAAK

Meesteropleiding Coupeur & De Bijenkorf 2021

Van 9 maart tot en met 6 juni 2021 presenteert Room_On_The_Roof een mode expositie IN DE MAAK in de etalages van de Bijenkorf.

Met deze expositie wil de Bijenkorf aandacht besteden aan het creatieve- en maakproces van mode. En verwijst daarmee direct naar het belang van ambachtelijk vakmanschap bij kleding maken; de rol die de maker speelt in het verwezenlijken van mode. Een toenemende waardering van het modeproduct geladen door een toenemend (terugkerend) besef en inzicht in het ambachtelijke maakproces.

Meesteropleiding Coupeur is betrokken geweest bij de opzet van het historische deel van deze expositie. Inge Raadgever, docent Kostuumgeschiedenis, heeft onderzocht welke mode items in de historie van de Bijenkorf representatieve iconen zijn voor de geschiedenis van het mode-aanbod van de Bijenkorf.

Van uiteindelijk 20 looks hebben we, voornamelijk de tweedejaars leerlingen van de opleiding aangevuld met alumni, deeltijd- en eerstejaars leerlingen, gewerkt aan het realiseren (maken) van expositie toiles. In totaal 54 kledingstukken.

Onder leiding van leermeester Anna Bolk, en de docenten Marjon Leek en Lisa Kaimer, zijn aan de hand van historische patronen de looks vertaald naar de maten van de mannequins en zijn alle looks met steeds andere relevante textielkwaliteiten (in wit) ontwikkeld.

Naast de expositie toiles hebben leerlingen van de Dutch Shoe Academy in Utrecht schoenen in toile concept ontwikkeld en gemaakt. Die zijn heel gaaf om te zien. Ook.

Met vier vormgegeven etalages laat de Bijenkorf de modehistorie zien; van 1896 tot en met het jaar 2000. De thematieken van de etalages zijn De Beginjaren, Roerige tijden, Vrijheid Blijheid en Subculturen. Van S-lijn, Oriëntalisme, Het Schort, Zelfmaakmode tijdens WOII, via Dior’s New Look, de Babydoll, Courrèges tot Eighties Powersuit, Miami Vice en Gabber, om maar enkele stijlen te noemen.

Flora van Eggeraat, oudstudent van ons, heeft een replica gemaakt van de welbekende Rijksmuseum japon (Manteau) met sleep – die met de twee meter extreem brede rok - ooit door Helena Stichter in 1759 op haar trouwdag gedragen. Deze wordt apart gepresenteerd.

Het belang van het atelier wordt in de expositie onderstreept met een symbolische Behind the Seams etalage.

Een visie op hedendaagse ontwikkelingen in het modemaak- en designproces wordt verteld aan de hand van werk van diverse kunstenaars en modevormgevers. Onder andere Tess van Zalinge, Studio_PMS, Camiel Fortgens, Romy Yedidia, Margherita Soldati en TextileLabAmsterdam nemen daar aan deel.

De expositie is te zien in de etalages van de Bijenkorf:

 • Eindhoven 9 -26 Maart
 • Rotterdam 6 – 18 April
 • Den Haag 19 April 19 – 2 Mei
 • Amstelveen 19 April – 2 Mei
 • Utrecht 3 – 11 Mei
 • Maastricht 3 – 11 Mei
 • Amsterdam 24 Mei – 6 Juni

 

 • 29 apr Informatie, interesse en open dagen

  Wil je meer informatie over onze opleidingen of cursussen?

  Dan nodigen we je graag uit voor onze online voorlichtingsbijeenkomst op donderdag 29 april 2021 om 19:30 uur.

  Deze online sessies vervangen vooralsnog de (fysieke) Open Ateliers. 

  Aan de hand van een visuele presentatie wordt de visie en de inrichting van ons vakonderwijs verteld. Daarna is gelegenheid voor het stellen van vragen.

  Je kunt je hiervoor aanmelden via een mail naar info@meesteropleidingcoupeur.nl

  Vermeld hierbij je naam, telefoonnummer en het onderwerp van je interesse.

  Je ontvangt ongeveer een week van tevoren een uitnodiging en een link voor Zoom. . 

 • Artikel Fashion United over Meesteropleiding Coupeur "We ontwerpen niet, we maken alleen"

  De kleermakers van Meester Coupeur: "We ontwerpen niet, we maken alleen".  

  Lees hier het gehele artikel

 • Te huur: Alvanon passtudio voor ontwerpers en bedrijven

  Kijk hier voor meer informatie of boek een passessie online.

  De passtudio is geschikt voor ontwerpers, bedrijven en mode-opleidingen voor presentaties van collecties, technische fittings en doorpassessies. Er is keuze uit een breed scala aan Alvanon Alvaforms; heren en dames mannequins in diverse maten; van XS t/m XL en plus size.

  Oppervlakte: 50 m2
  Beschikbare Alvaforms: Totaal 15 stuks
  EU-maten dames: 34, 36, 38, 40, 42, 44 en plus size: 48, 50 en 52 
  EU-maten heren: 46, 48, 50 (2x), 52, 54

  Huren

  • De passtudio is te huur van dinsdag t/m donderdag vanaf 10.00 uur t/m 17.00 uur. 
  • Andere dagen en tijden zijn mogelijk in onderling overleg (minimaal een week van tevoren).
  • De passtudio is te huur voor € 190,- excl. BTW per dagdeel van 3 uur (10:00-13:00 of 14:00-17:00 uur).
  • Inclusief koffie en thee

  Wil je de Alvanon Passtudio huren? 

  Bekijk de beschikbaarheid en book een passessie via de link van Simply BookMe.

  Bel ons op 020-8201153 of mail naar info@meesteropleidingcoupeur.nl als je liever op een andere dag of tijdstip wilt komen dan op de bookingssite vermeld staat. 

  Voor algemene vragen over de Alvaforms neem je contact op met Alvanon fitstudio@alvanon.com of met de klantenservice in Londen, uk.costumerservice@alvananon.com

 • Onze onderwijsvisie

  Op pagina 4 van het magazine Dimensies wordt uitgebreid over onze opleiding en onderwijsvisie gesproken.

   

 • Meesteropleiding Coupeur in TV-programma LifeStyleXperience

  Er is speciaal een item gemaakt over de Vakraad MITT: De mode- en interieurbranche waarin o.a. de directeur van de Meesteropleiding Coupeur de ambachtopleiding vertegenwoordigd en de ontwikkelingen van de mode-branche bespreekt.

  Uitzending Gemist?

  Bekijk de uitzending hier