Historische molensteenkraag

Start zondag 16 april 2023

Door Marita Schoonheijm

Marita is kostuummaker en heeft een brede ervaring in het vervaardigen van kostuums en replica’s. Ze maakt kostuums voor o.a. de Nationale Opera & Ballet, Scapino Ballet, theater, film en musicals. Marita is gespecialiseerd in historische technieken als toegepast in replica’s van historische kledingstukken (korset, molensteenkraag). Daarnaast weet zij deze technieken ook in te zetten voor het creatief coupeursvakmanschap: het ontwikkelen van eigentijdse interpretaties van historische kostuums of ontwikkelen van sterk tot de verbeelding sprekende theaterkostuums.

De Molensteenkraag

De witte linnen molensteenkraag zoals wij die zien op vele schilderijen in de Gouden Eeuw rond 1600 is een typisch Hollands modeproduct. Het is een kraag die gedragen werd door zowel dames als heren. Een bijzondere vorm om te dragen maar ook zeker om te maken. En door het vele handwerk een kostbaar bezit.

Inhoud

In deze 3-daagse cursus wordt deze historische kraag met de hand op schaal gemaakt. Later kan men zelf een kraag op ware grootte maken.  

We beginnen met een kennismaking met historische kragen op schaal. Je leert in deze cursus verschillende historische handnaaitechnieken, het verstevigen van textiel (stijven), het beheersen van strijken, persen en plooien tijdens het maakproces en verschillende afwerkingstechnieken. Je krijgt inzicht in de relatie tussen het platte vlak en de ruimtelijke vorm van de kraag.

Niveau

De cursus is bedoeld voor iedereen die kennis en vaardigheid van historische (hand)naaitechnieken wil vergroten. Maar ook voor diegene die meer over dit onderwerp uit de kostuumgeschiedenis wil leren. Het is sterk aanbevolen als je de basis (hand)-naaitechnieken beheerst en in detail kunt werken.

Data

3 zondagen van 10.00 tot 15.30 uur inclusief 30 minuten lunchpauze. Naast de lesuren wordt gerekend op totaal circa 20 uur huiswerk.

Data: Zondag 16 april, 30 april en 14 mei 2023 van 10.00 tot 15.30 uur.

Prijs

3-daagse cursus voor € 450,- exclusief 21% BTW, exclusief materialen.

Indicatie materialenpakket: € 50,- exclusief BTW.

Aantal deelnemers

Minimaal 6 en maximaal 8.

Deelnamecertificaat

Een deelnamecertificaat wordt uitgereikt als de cursist minimaal 80% van de lessen aanwezig is geweest.

Aanmelden

Meld je aan via het aanmeldformulier of neem contact met ons op via telefoonnummer 020 820 1153 of mail naar info@meesteropleidingcoupeur.nl.

 

Data onder voorbehoud; de cursus start bij voldoende inschrijvingen.