Materiaalkennis

                                

Inhoud                                                           

Weet jij wat acryl is? of viscose? Je ziet het vaak staan op het etiket in je kleding, maar wat is het precies? Waar wordt het van gemaakt en hoe? Wat zijn de eigenschappen?

Onmisbare informatie als je met stoffen en kleding bezig bent. Het zijn de basisingrediënten van een kledingstuk en voor het beste resultaat is het belangrijk om te weten waar je mee werkt. De valling van een stof wordt ook bepaald door de soort garens, het weefsel, de binding en de nabehandeling.

In de lessen Materiaalkennis komt alles aan bod van vezel tot garen, van weefsel tot bont. Ook kijken we naar de geschiedenis, naar historische kostuums en de bijbehorende stoffen en naaitechnieken.

Niveau

Geen specifieke vooropleiding vereist.

Aantal deelnemers

De cursus is geïntegreerd in het reguliere lesprogramma van onze leerlingen. Er kunnen daarnaast maximaal 4 cursisten deelnemen.

Vorm

8 online theorielessen en 1 fysieke les op school voor vezelanalyse en brandproef. 

Totaal 20 lesuren voor € 350 exclusief 21% BTW en exclusief het werkboek “Alledaags textiel” (uitgegeven door het Landelijk Mode Platform). Je kunt het werkboek via ons aanschaffen à € 98,- exclusief verzendkosten.

Dit werkboek is door LPM speciaal ontwikkeld voor gebruik bij modevakopleidingen en hiermee staat het opdoen van praktische en specifieke kennis voor het kleermakersvak voorop. Het werkboek bevat een uitgebreide theoretische uitleg over het herkennen van alle voorkomende basisgrondstoffen, zoals wol, katoen, viscose, linnen en zijde. Er wordt ingegaan op het proces van het maken van synthetische garens en het herkennen van deze materialen, b.v. polyester. Vezels worden garens en met garens wordt geweven of gebreid. De stoffen worden ook nog bewerkt b.v. bij het bedrukken of merceriseren. Het kiezen van de juiste stof staat hierbij voorop. Ook zijn er veel stofstalen bij de hoofdstukken gevoegd voor het leren voelen, ruiken en onderzoeken van de grondstoffen.

Data 2021-2022:

Informatie volgt z.s.m. Je kunt je alvast vrijblijvend aanmelden via onze website en dan kom je op een mailing list voor verdere informatie. 

Deelnamecertificaat

Een deelnamecertificaat wordt uitgereikt als de cursist minimaal 80% van de lessen aanwezig is geweest. 

Aanmelden

Meld je aan via het aanmeldformulier of neem contact met ons op via telefoonnummer 020 820 1153 of mail naar info@meesteropleidingcoupeur.nl

 

 

Perfectie tot de laatste steek

"Het vak van coupeur zit in de lift, ook in Nederland, waar de meesteropleiding coupeur hooggekwalificeerde jonge vakmensen aflevert".

Lees hier het volledige artikel gepubliceerd in het Volkskrant magazine van 7 maart. 

IN DE MAAK

Meesteropleiding Coupeur & De Bijenkorf 2021

Van 9 maart tot en met 6 juni 2021 presenteerde Room_On_The_Roof een mode expositie IN DE MAAK in de etalages van de Bijenkorf.

Meer nieuws