Coupeur bij theater en couture

Meestercoupeur, heb jij het in je?

Een meestercoupeur interpreteert ontwerpen en vertaalt en vervaardigt deze naar daadwerkelijke kostuums en kledingstukken. Daarbij draait het allemaal om een perfecte technische uitvoering van het stuk. Als meestercoupeur ben je bekend met de standaardwerkwijzen die dienen als vertrekpunt voor ieder item. Door je breed ontwikkelde kennis van kostuumgeschiedenis, stoffen en stijlrichtingen in combinatie met je uitstekende technische vaardigheden (met hand en machine) kun je ook uit de voeten als het standaardtraject niet afdoende blijkt te zijn. Maar met het beheersen van de technieken alleen redt een meestercoupeur het niet op een atelier.

De meestercoupeur werkt vaak onder hoge tijdsdruk en moet kunnen omgaan met wisselende en onverwachte situaties. Goede communicatieve eigenschappen, een flexibele instelling en een probleemoplossend karakter zijn naast vakkennis eigenlijk onmisbaar. Daarnaast durft een meester-
coupeur ook verantwoordelijkheid te nemen, kan hij/zij zelfstandig werken en geeft in grotere organisaties zelfs leiding aan andere coupeurs.

Een meestercoupeur kan dankzij zijn of haar kennis en vakmanschap overal ter wereld aan de slag.