Nieuws / Agenda

Aanmeldprocedure opleiding

Aanmelden bij een van de opleidingen van de Meesteropleiding Coupeur, hoe doe je dat?

Aanmeldingsprocedure

De Meesteropleiding Coupeur biedt drie verschillende trajecten; voltijd, deeltijd en basis en is hierdoor voor iedereen toegankelijk. De basis is geschikt voor leerlingen die niet of nauwelijks ervaring hebben met naaitechnieken en hiervoor geldt een andere aanmeldprocedure dan voor de vol- en deeltijdopleiding.

Aanmeldprocedure De Basis (1 jaar, 1 dag in de week)

 1. De kandidaat informeert zich goed over het basisjaar
 2. De kandidaat vult het aanmeldformulier in en stuurt het aan de Meesteropleiding Coupeur
 3. De Meesteropleiding stelt een opleidingsovereenkomst op die door kandidaat en de Meesteropleiding word getekend

Aanmeldprocedure  Voltijd- en deeltijdopleiding 

De voltijdopleiding (3 jaar, 4 dagen in week) leid je op tot Meestercoupeur en de deeltijdopleiding (2 jaar,1 dag in de week) leid je op tot Gezelniveau-A. Daarna is er de mogelijkheid om door te stromen naar de anderhalf jaar durende opleiding Gezelniveau-B

 1. De kandidaat informeert zich goed over de opleidingen 
 2. De kandidaat meldt zich aan via het aanmeldformulier. Naar aanleiding hiervan wordt beoordeeld of de kandidaat voldoende basisvakmanschap (gezelniveau) en motivatie heeft om uitgenodigd te worden voor een toelatingsgesprek.
 3. Voor het toelatingsgesprek neemt de kandidaat het volgende mee;        
 • Portfolio; foto’s, schetsen en/of ontwerpen
 • Patronen                                                                                                                                        
 • Recente eigen kledingstukken of ander relevant werk die jouw niveau van het kleermakersvak bepaalt

Op basis hiervan wordt de kandidaat beoordeeld op het niveau en motivatie en worden de studiemogelijkheden besproken. Indien de beoordeling positief is wordt de kandidaat uitgenodigd voor het toelatingsexamen.

   4. Het toelatingsexamen vindt plaats op een van de ateliers van de Meesteropleiding Coupeur waar             de kandidaat gedurende 3 dagen zelfstandig kledingstukken vervaardigt.

 1. Als het toelatingsexamen naar oordeel van de Meesteropleiding en de kandidaat positief verloopt, volgt er een opleidingsovereenkomst die door de kandidaat en de Meesteropleiding wordt getekend.

 • 10 nov OPEN ATELIER VAN 11 - 15 uur

  Ontdek het unieke opleidingsatelier; een plek vol passie voor het coupeursvak, creativiteit en ambitie! Op zaterdag 10 november ben je welkom tussen 11.00 en 15.00 uur om een kijkje te nemen achter de schermen in de ateliers. Ook kun je al je vragen stellen omtrent het coupeursvak en het leertraject, leermeesters en leerling coupeurs te ontmoeten, divers werk van de leerling-coupeurs zien en je in te schrijven voor de opleidingen en cursussen. 

  Open Atelier: Zaterdag 10 november 2018 van 11 - 15 uur

 • 07 mei VLISCO X MEESTEROPLEIDING COUPEUR

  Partners in Craft: Meesteropleiding Coupeur x Vlisco.

  De winnaars van de Vlisco Fashion & Development competitie in Westelijk Afrika ontvingen een zesdaagse trainingsprogramma van de Meesteropleiding Coupeur. De winnaars uit Ghana en Ivoorkust zijn hiervoor speciaal naar Nederland gekomen. Gedurende het trainingsprogramma ontvingen zij o.a. een Masterclass korset maken en een training in speciale technieken. Waaronder het spelen met diverse Vlisco dessins in bestaande patronen en deze dessins toepassen om een patroon te creëren.

  Dit project is onderdeel van een door Vlisco geïnitieerd opleidings- en werktraject dat deelnemers in bovengenoemde landen opleidt zelfstandig met Vliscostoffen en in Vlisco-ateliers ter plekke te kunnen werken. 
  Het hele programma bestond uit een werkbezoek aan de Vliscofabriek in Helmond, een trainingsdag op Vlisco HQ in Amstelveen en het zesdaagse programma van en op de Meesteropleiding Coupeur.

  Bekijk de film

  Bekijk de foto's op onze Facebookpagina.

   

 • 09 mrt COUTURESHOW VAN MOAM X MEESTEROPLEIDING COUPEUR

  Amsterdam       Datum 9-3-2018

  PARTNERS IN CRAFT: MEESTEROPLEIDING COUPEUR X MOAM

  De coutureshow van MOAM Collective ‘17/’18  heeft donderdag 8 maart plaatsgevonden in Amsterdam. Het is de vierde keer op een rij dat er een samenwerking plaatsvond tussen het unieke ambachtelijke opleidingsatelier in Amsterdam en MOAM Collective; het creatieve platform voor jonge getalenteerde designers opgericht door Martijn Nekoui.

  De leerling-coupeurs werkten maandenlang samen met de 4 pas afgestudeerde internationale designers aan één collectie bestaande uit handgemaakte couturestukken. De leerling-coupeurs maken van de creatieve concepten de patronen, de proefmodellen tot aan de daadwerkelijke looks en accessoires. Ook tijdens de show waren de leerling-coupeurs backstage aanwezig om de laatste hand aan de couturestukken te leggen. Het MOAM project is een van de externe projecten die een belangrijk onderdeel vormen van het leertraject; leerling-coupeurs leren samenwerken met designers, leren werken met verschillende materialen én met deadlines.

  Het MOAM project is in november 2017 van start gegaan onder begeleiding van Nannet van der Kleijn. Van der Kleijn heeft als gedelegeerd bestuurder van de Meesteropleiding Coupeur de rol als interim directeur vervuld tot 1 december 2017.

  De Meesteropleiding Coupeur is inmiddels een vast instituut dat met en door 6 ateliers een hoogwaardige opleiding verzorgt tot coupeur op meesterniveau. Het instituut is inmiddels een platform voor culturele instellingen, filmindustrie en modebedrijven. Naast de ateliers, expertise van leermeesters en gespecialiseerde docenten is er ook een fit ruimte – Alvanon FIT studio – voor professionele doorpassessies. Met Meesteropleiding Coupeur wordt hoogwaardige en ambachtelijke kennis en vaardigheden voor HET unieke kledingstuk voor theater, opera, ballet, couture en commerciële mode-industrie gewaarborgd. De kunst van het ambacht in ere hersteld en verankerd.

  Sinds december 2017 is Roger Gerards de nieuwe directeur. Gerards heeft een langdurige ervaring in leidinggevende functies in de mode- en textielindustrie, als zelfstandig consultant op merk en product strategie én diverse onderwijsfuncties. Gerards is o.a. tien jaar creatief directeur geweest van het textiel merk Vlisco;  textiel ontworpen en geproduceerd in Nederland voor de West- en Centraal Afrikaanse consument. Gerards studeerde Culturele Antropologie aan de Radboud Universiteit en Modevormgeving aan de Kunstacademie in Arnhem. Passie voor het ambachtelijke en intrinsieke relatie tussen mode en het culturele domein  is een belangrijke leidraad in de loopbaan van Gerards.

  Naast de samenwerking met de Meesteropleiding Coupeur, werkt MOAM o.a. ook samen met Zalando die 3 items uit deze toekomstige collectie exclusief gaat aanbieden via Zalando.nl. Vogue Nederland volgt op de voet het internationale MOAM designersteam en maakt hierover een videoserie ‘This is MOAM’. In deze videoserie zie je hoe de jonge designers gecoacht worden door professionals uit de internationale mode-industrie, onder meer Frans Ankoné, Viktor&Rolf, Walter van Beirendonck, Claes Iversen and Stephen Jones. In aflevering 6 en 8 van de videoserie zijn ook de ateliers en leerling-coupeurs van Meesteropleiding Coupeur in beeld. En in aflevering 8 is de directeur aan het woord over de vierjarige samenwerking met MOAM.

  Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact met ons opnemen info@meesteropleidingcoupeur.nl of 020-8201153

  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Bezoek ons unieke opleidingsatelier

   Stay updated:


  Facebook | InstagramYoutube

   

 • 24 jan NIEUWE DIRECTEUR MEESTEROPLEIDING COUPEUR IN BEELD

  Nieuwe directeur Meesteropleiding Coupeur in beeld.

  Met trots presenteren we je de nieuwe directeur van de Meesteropleiding Coupeur; Roger Gerards.
  Roger heeft een langdurige ervaring in leidinggevende functies in de textiel- en mode-industrie vanuit een creatieve invalshoek. Hij heeft grote passie voor het ambacht en voor de culturele sector waaronder opera, ballet, theater en musea en kan dit linken met zijn ervaring in het mode-onderwijs...

  Roger is in deze nieuwe aflevering van de Vogue video-serie ‘This is MOAM’ aan het woord over de 4-jarige samenwerking met MOAM Amsterdam. (vanaf 2:30 min)

  Vogue Nederland volgt op de voet het internationale MOAM designersteam in samenwerking met Zalando en maakt hierover een video-serie. Voor de tweede keer bezoeken zij de Meesteropleiding waar onze bevlogen studenten in de ateliers wekelijks werken aan de nieuwe MOAM collectie. Een mooie ervaring, want ze worden bij dit hele proces betrokken; van dialoog tussen coupeur & designer, het maken van patronen en proefmodellen tot de daadwerkelijke looks die in maart getoond worden op de catwalk.... Ook zijn de studenten tijdens de fashion show achter de schermen aan het werk voor de finishing touch!

  Bekijk hier aflevering 8 van de Vogue video-serie 'This is MOAM'

   

 • 29 mrt ARTIKEL FashionWeek.nl: Bijzondere samenwerking met Nationale Opera & Ballet

  De Meesteropleiding Coupeur staat op de FashionWeek.nl met een mooi artikel over de bijzondere samenwerking met Nationale Opera & Ballet.

   

   
 • 04 sep ARTIKEL FashionUnited: "Partners in Craft" Meesteropleiding Coupeur x Alvanon
 • 06 jul ONZE NIEUWE 'PARTNER IN CRAFT' IS MOAM! LEES MEER...

  Partners in Craft: Meesteropleiding Coupeur x MOAM Amsterdam


  De leermeester en leerlingen gaan vanaf november 2017 samenwerken met het nieuwe MOAM team bestaande uit 5 getalenteerde designers voor een nieuwe collectie. De leerlingen zijn bij dit gehele proces betrokken; van dialoog tussen kleermaker & designer, het maken van patronen en proefmodellen, tot de daadwerkelijke looks die volgend jaar getoond worden op de catwalk. Ook backstage zijn de leerling-kleermakers aanwezig voor de finishing touch. 

  Blijf op de hoogte via Facebook & Instagram

  Lees hier het persbericht

 • 16 apr Meesteropleiding Coupeur in TV-programma LifeStyleXperience

  Er is speciaal een item gemaakt over de Vakraad MITT: De mode- en interieurbranche waarin o.a. de directeur van de Meesteropleiding Coupeur de ambachtopleiding vertegenwoordigd en de ontwikkelingen van de mode-branche bespreekt.

  Uitzending Gemist?

  Bekijk de uitzending hier