De Basiscursus

Een intensieve module; 26 dagen – een alomvattend basisprogramma.

De Basis is bedoeld voor iedereen die niet of nauwelijks naaitechnieken beheerst, maar veel wil leren en weten:

  • Middelbare scholieren en andere jonge leerlingen die zonder of weinig ervaring in het vak in de toekomst graag de opleiding van de Meestopleiding Coupeur willen volgen,
  • Volwassenen die de basis van het kleermakersvak willen leren en misschien wel toe zijn aan een nieuwe loopbaan en dit willen onderzoeken,
  • Iedereen die serieus en met aandacht de basisvaardigheden van en kennis over het kleermakersvak in aanraking wilt komen. Een intensieve inhoudsvolle introductie.

Ambachtelijke Aanpak

Tijdens De Basis worden allerlei basisvaardigheden geleerd en geoefend. De focus ligt volledig op ‘het maken’: het doen, oefenen, verbeteren en perfectioneren.

Alle aspecten van het kleermakersvak komen aanbod. Van letterlijk inzicht in werkmateriaal, oefenen met machine en oefenen met diverse handtechnieken, strijktechnieken, basis patroontekenen, oefeningen in het zien van patroon- en vormrelaties, informatie over het vak en de mogelijkheden in de praktijk. 

De gehele cursus is opgezet aan de hand van drie kledingstukken. Er zal gewerkt worden aan het vervaardigen van een rok, blouse en broek/short.  Per kledingstuk worden andere kennis en vaardigheden aangeboden.

Belangrijke focus hierbij is het oefenen op verschillende techniekonderdelen per kledingstuk, die daarna in het maken van het kledingstuk worden toegepast binnen het geheel. Van diverse mogelijkheden in het maken van naden tot uiteindelijk ingewikkelde technieken als de gulp, paspelzak etc.

Vanaf de eerste les krijg je alle informatie wat er gedaan wordt die dag en wat de volgende les(sen) behandeld zal worden. Er kunnen per les steeds verschillende oefeningen worden aangepakt. Elke les zal huiswerk worden besproken en weer nieuwe opdrachten voor de week daarna worden gegeven.

Het vak leren in een atelier

Alle opleidingen en cursussen vinden plaats in onze ateliers. Hierin wordt professioneel geleerd en gewerkt.

Het werken met een expert uit de praktijk, met elkaar en met aandacht voor gebouw en materiaal is een essentieel onderdeel van onze onderwijsvisie. De gehele cursus wordt gegeven door twee vakdocenten die ook aan de opleiding lesgeven.

Duur en –intensiteit

De Basis heeft een omvang van 26 lesdagen van 10.00  tot 16.00 uur, inclusief een half uur lunchpauze. 

De huiswerkbelasting is minimaal 8 uur per week.

Toelatingseisen

Er zijn geen toelatingseisen. Bij correcte aanmelding en betaling en bij beschikbaarheid van plaats is deelname gegarandeerd.

Groepsgrootte

Er worden in principe maximaal 16 leerlingen toegelaten. De groepsgrootte waarin gewerkt wordt is afhankelijk van het aantal aanmeldingen.

Eventueel Vervolg

Het is mogelijk om na De Basis zich aan te melden voor de opleidingen van Meesteropleiding Coupeur. Deelname aan het toelatingsexamen voor onze opleiding is voor De Basis cursisten gratis.

Kosten De Basis

De kosten bedragen € 3.400,- exclusief 21% btw per jaar (€ 4.114,- inclusief BTW). Het bedrag dient op 1 augustus voor aanvang van de studie te zijn betaald. Betaling in drie termijnen behoort tot de mogelijkheden tegen betaling van administratiekosten.

Materiaalkosten

De cursist ontvangt een stoffen- en fourniturenpakket dat dekkend is voor de te maken projecten. Kosten voor extra materialen kunnen oplopen tot € 350,- per jaar en zijn voor rekening van de cursist. Ook de reis- en verblijfkosten zijn voor eigen rekening.

De Meesteropleiding Coupeur adviseert een gereedschappenpakket, eventueel verkrijgbaar bij de Meestopleiding Coupeur.

Startdatum

Zaterdag 11 september 2021.

Aanmelden

Via onze website. Je ontvangt daarna een bevestiging en een cursuscontract.