Toelatingsexamen

Het toelatingsexamen bestaat uit een toelatingsgesprek en toelatingsproef

De Meesteropleiding Coupeur heeft een toelatingsexamen waarin wordt vastgesteld of de kandidaat het basisvakmanschap op het gewenste niveau beheerst en beschikt over het nodige talent.

 

Het toelatingsexamen bestaat uit een toelatingsgesprek en een toelatingsproef van een aantal dagen in de ateliers van Meesteropleiding Coupeur waarin de kandidaat-leerling zelfstandig (onder begeleiding van een docent) delen van of gehele kledingstukken vervaardigt.

 

 HET TOELATINGSGESPREK

Tijdens het toelatingsgesprek spreek je met een docent/ leermeester en met iemand van de organisatie. Het gesprek duurt ongeveer een half uur.

 

Wat neem je mee?

1. Recent gemaakte kledingstukken of ander relevant werk, die tonen dat je geschikt bent voor het coupeurschap;

2. Je patronen;

3. Je portfolio: foto’s, schetsen en/of ontwerpen.

In het lokaal kan je je meegenomen kleding op hangers hangen aan een rek. Ook staat er een paspop waar je kleding op kan presenteren.

We kijken o.a. naar je presentatie, het niveau van het meegebrachte werk, je naaitechnieken en details van de kleding. Je kunt ook vragen verwachten en zelf vragen stellen. Op basis van bovenstaande beoordelen we dan of je door kunt gaan naar de toelatingsproef.

De uitslag van het gesprek wordt meteen na afloop van het gesprek aan je gecommuniceerd. Bij een positieve uitslag mag je deelnemen aan de toelatingsproef.

 

Data toelatingsgesprekken 2019-2020 (op afspraak):

  1. Dinsdag 17 december 2019
  2. Dinsdag 28 januari 2020
  3. Dinsdag 31 maart 2020
  4. Dinsdag 7 en 14 april 2020 (Basis)
  5. Dinsdag 26 mei 2020

 

DE TOELATINGSPROEF

Tijdens de toelatingsproef ben je vier dagen van 9.00 tot 17.00 uur bij ons op het atelier.

Onder begeleiding van een vakdocent wordt er gewerkt aan een tweetal kledingstukken (of onderdelen daarvan) en wordt specifiek gekeken naar vaardigheden (technische vaardigheden, kwaliteitsniveau, snelheid, inzicht en kennis) en naar houding (planning/organisatie/ aanpak, werkhouding, communicatie, reflectie en onderzoeksmentaliteit).

Op de laatste dag van de proef presenteer je jouw gemaakte werk aan de toelatingscommissie.

De observaties tijdens de proefdagen én de beoordeling van de commissie van het gemaakte werk vormen samen de uitslag van de proef.

De onderdelen van de te maken kledingstukken worden gesneden aangeleverd en het proces in het maken van de kledingstukken wordt stap voor stap uitgelegd. Alle andere benodigdheden zijn aanwezig. Neem bij voorkeur je eigen gereedschappen mee zoals scharen en spelden. Je krijgt instructie op de naaimachines.

 

Het is uitsluitend de bedoeling dat je deelneemt aan de proef als je de intentie hebt om binnen een jaar de deeltijd- of de voltijdopleiding te gaan volgen.

De uitslag van de toelatingsproef is één jaar geldig en wordt binnen uiterlijk 2 weken schriftelijk bekend gemaakt.

 

Data en tijden toelatingsproeven 2019-2020:

  1. Zaterdag 8 februari, zondag 9 februari, zaterdag 15 februari en zondag 16 februari 2020 (weekenden).
  2. Dinsdag 28 april t/m vrijdag 1 mei 2020 (meivakantie). Gereserveerd voor cursisten van De Basis.
  3. Zaterdag 6 juni, zondag 7 juni, zaterdag 13 juni en zondag 14 juni 2020 (weekenden).

Elke dag start het assessment om 09.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Graag uiterlijk om 08.45 uur aanwezig zijn. Neem je eigen lunch mee.

 

Kosten:

We vragen een bijdrage aan de toelatingsproef van

€ 150,- exclusief BTW per deelnemer (€ 181,50 inclusief BTW).

Van tevoren ontvang je van onze administratie een factuur voor deze kosten. Het bedrag dient te zijn betaald alvorens je aan de proef begint. Indien je 7 dagen of korter voor de proef je deelname annuleert, zijn we genoodzaakt de kosten in rekening te brengen.

 

Locatie:

Meesteropleiding Coupeur

Jan Maijenstraat 11 - 15

1056 SE  AMSTERDAM

020 820 11 53

info@meesteropleidingcoupeur.nl

Vlisco Wax GlitterGlam wedding dress

Un grande merci a Meesteropleiding Coupeur

Francel Guezodje, een van de Vlisco Fashion Fund winnaars 2019, werkte in augustus vier weken in een atelier van de Meesteropleiding Coupeur en creëerde met Vlisco een unieke cocktailjapon en deze extravagante bruidsjurk.

Bekijk het filmpje hier


19 november Alvanon Plus Size Workshop

Targeting a modern woman that wants fashion, not just larger clothes

Op dinsdag 19 november vindt de Alvanon Plus Size Masterclass plaats op de Meesteropleiding Coupeur. Deze online cursus en masterclass is speciaal bedoeld voor fashion designers, product developers, patroonmakers en inkopers die zich willen verdiepen in de markt en doelgroep van grote (dames)maten.

 


Meer nieuws