Toelatingsprocedure

Het toelatingsexamen bestaat uit een intakegesprek en toelatingsproef

INFORMATIE TOELATINGSEXAMEN 2021-2022

De Meesteropleiding Coupeur heeft een toelatingsexamen waarin wordt vastgesteld of de kandidaat het basis-vakmanschap op het gewenste niveau beheerst en beschikt over het nodige talent en de juiste motivatie. In verband met de COVID-19 situatie kan de toelatingsprocedure nog worden aangepast.

Het toelatingsexamen bestaat uit een  intakegesprek en een toelatingsproef van twee dagen in de ateliers van Meesteropleiding Coupeur waarin de kandidaat-student zelfstandig (onder begeleiding van een vakdocent) delen van of gehele kledingstukken vervaardigt.

 

1.     HET INTAKEGESPREK

De intakegesprekken vinden in principe plaats bij ons op school. Mocht de corona situatie dat niet toestaan zullen ze online (via Skype) plaatsvinden.

Voorlopige data toelatingsgesprekken (30 minuten, tijd volgens afspraak):

 • Dinsdag 18 januari 2022
 • Dinsdag 1 februari 2022
 • Dinsdag 8 maart 2022
 • Dinsdag 5 april 2022
 • Dinsdag 19 april 2022
 • Dinsdag 10 mei 2022
 • Dinsdag 31 mei 2022
 • Dinsdag 7 juni 2022
 • Dinsdag 14 juni 2022

Tijdens het intakegesprek spreek je met de onderwijscoördinator en bureaumanager. Het gesprek duurt ongeveer een half uur. Kom ruim op tijd.

Wat neem je mee?

1. Recent gemaakte kledingstukken of ander relevant werk die tonen dat je geschikt bent voor het coupeurschap;

(2). Eventueel patronen van je werk;

(3). Eventueel portfolio: foto’s, schetsen en/of ontwerpen.

Tijdens het intakegesprek kijken we o.a. naar het niveau van het meegebrachte werk, je naaitechnieken en details van de kleding. Je kunt ook vragen verwachten en zelf vragen stellen, ook als er zaken nog onduidelijk zijn. We letten tijdens het gesprek ook op de manier waarop je over je werk kunt vertellen, hoe je jezelf presenteert en je motivatie.  Op basis van bovenstaande beoordelen we dan of je door kunt gaan naar de toelatingsproef. Je krijgt de uitslag van het toelatingsgesprek binnen een week via de mail te horen.

Bij een positieve uitslag mag je deelnemen aan de  toelatingsproef. Bij een negatieve uitslag krijg je hier een schriftelijke bevestiging van met eventueel ook adviezen voor verdere ontwikkeling.

 

2.     DE TOELATINGSPROEF

Data toelatingsexamens: 2 dagen van 9:00 tot 17:00 uur op school

 1. Maandag 21 en dinsdag 22 februari 2022.  Individueel (online) evaluatiegesprek op dinsdag 1 maart 2022 (tijd op afspraak).
 2. Onder voorbehoud: Donderdag 24 en vrijdag 25 februari 2022.  Individueel (online) evaluatiegesprek op dinsdag 1 maart 2022 (tijd op afspraak).
 3. Maandag 2 en dinsdag 3 mei 2022.  Individueel (online) evaluatiegesprek op donderdag 12 mei 2022 (tijd op afspraak).
 4. Onder voorbehoud: Donderdag 5 en vrijdag 6 mei 2022.  Individueel (online) evaluatiegesprek op donderdag 12 mei 2022 (tijd op afspraak).
 5. Zaterdag 18 en zondag 19 juni 2022.  Individueel (online) evaluatiegesprek op dinsdag 28 juni 2022 (tijd op afspraak).
 6. Onder voorbehoud: Zaterdag 25 en zondag 26 juni 2022.  Individueel (online) evaluatiegesprek op dinsdag 28 juni 2022 (tijd op afspraak).

Tijdens de toelatingsproef ben je 2 dagen bij ons op school. Onder begeleiding van een vakdocent wordt er gewerkt aan een damesblouse.  We werken met een streng COVID-19 protocol, deze krijg je later nog toegestuurd.

De observaties tijdens de proefdagen én de beoordeling van de commissie van het gemaakte werk vormen samen de uitslag van de proef.

Er wordt specifiek gekeken naar vaardigheden (technische vaardigheden, kwaliteitsniveau, snelheid, inzicht en kennis) en naar houding (planning/organisatie/ aanpak, werkhouding, communicatie, reflectie en onderzoeksmentaliteit).

De onderdelen van het te maken kledingstuk worden gesneden aangeleverd en het proces in het maken van het kledingstuk wordt stap voor stap uitgelegd en krijg je ook op papier uitgereikt. Alle andere benodigdheden zijn aanwezig.

Neem bij voorkeur je eigen gereedschappen mee zoals scharen, spelden, centimeter en kleermakerskrijt. Je krijgt instructie op de naaimachines.

 

Het is uitsluitend de bedoeling dat je deelneemt aan de toelatingsproef als je de intentie hebt om in het schooljaar 2022-2023 of 2023-2024  de deeltijd- of de voltijdopleiding te gaan volgen.

Elke dag start de proef om 09.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Graag uiterlijk om 08.45 uur aanwezig zijn. Neem je eigen lunch en basis naaigereedschap mee.

De (online) evaluatiegesprekken van de toelatingsproef duren ongeveer 15 minuten, tijd volgens afspraak.

De uitslag van de toelatingsproef wordt binnen uiterlijk 1 week per mail bekend gemaakt.

Bij een positieve uitslag wordt je inschrijving in gang gezet.

-       Voltijdopleiding: Je gegevens en het resultaat van de proef geven we door aan HBO Drechtsteden. Er wordt door hun via de mail contact met je opgenomen. HBO Drechtsteden verzorgt de verdere aanmelding, inschrijving en betaling.

-       Deeltijdopleiding: Het opleidingscontract voor de deeltijdopleiding wordt door MOC per mail aangeboden. Je plaats op de opleiding is gereserveerd als je het contract binnen de aangegeven levertermijn digitaal bij ons aanlevert. We plaatsen op volgorde van binnenkomst van het opleidingscontract.

Kosten:

We vragen een bijdrage aan de toelatingsproef van € 100,- exclusief BTW per deelnemer (€ 121,- inclusief BTW).

Van tevoren ontvang je van onze administratie een factuur voor deze kosten. Het bedrag dient te zijn betaald alvorens je aan de proef begint. Indien je 7 dagen of korter voor de proef je deelname annuleert, zijn we genoodzaakt de kosten toch in rekening te brengen.

 

Locatie:

Meesteropleiding Coupeur

Jan Maijenstraat 11 - 15

1056 SE  AMSTERDAM

Tel. 020 820 11 53

info@meesteropleidingcoupeur.nl

 

Vragen over facturen en betalingen kun je stellen via financien@meesteropleidingcoupeur.nl

 

Perfectie tot de laatste steek

"Het vak van coupeur zit in de lift, ook in Nederland, waar de meesteropleiding coupeur hooggekwalificeerde jonge vakmensen aflevert".

Lees hier het volledige artikel gepubliceerd in het Volkskrant magazine van 7 maart. 

IN DE MAAK

Meesteropleiding Coupeur & De Bijenkorf 2021

Van 9 maart tot en met 6 juni 2021 presenteerde Room_On_The_Roof een mode expositie IN DE MAAK in de etalages van de Bijenkorf.

Meer nieuws